AZ AUTÓVEZETÉS ARANYSZABÁLYAI

17 évesen a legtöbben izgatottan vártuk az első vezetésóránkat és azt a pillanatot, amikor kezünkbe foghattuk a jogosítványunkat. Az autó nagyon veszélyes eszköz, könnyen súlyos balesetet tudunk okozni vagy elszenvedni általa. Az autóvezetés aranyszabályait, ha megtartunk könnyen elkerülhetjük vagy minimálisra csökkenthetjük a veszélyt.

Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni.

🍺 Csak józanul üljünk volán mögé!

Tudtad, hogy alkoholos befolyásoltság alatt 3-ból 1 vezető észre sem veszi a közelgő veszélyt? Az alkohol befolyásolja az ítélőképességet és meghosszabbítja a reakcióidőnket. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis a legminimálisabb alkohol fogyasztás mellett sem lehet autóba ülni.

🔧 Ellenőrizzük az alapbeállításokat

ha nem is napi szinten, de havonta figyeljük a gumiabroncs nyomást-, olaj szintet. Induláskor legalább a tükrök beállítását, a fékek működését és a kormánykerék beállítását ellenőrizzük. És ne felejtsük rendszeresen szervízbe vinni az autónkat.

🛡 Öveket becsatolni!

A balesetek halálos kimenetelének kockázata felére csökkenthető, ha minden utas beköti magát, ugyanis így az ütközés ereje a tizedére csökken. Tudtad, hogy 50 km/h-ról való fékezésnél a testtömeg 33x-os lesz? Ez azt jelenti, hogy egy 75 kg-os ember egy 2,5 tonnás repülő test lesz az autóban.

👀 Járjunk rendszeres látásvizsgálatra

A jó látás döntő tényező, hiszen csak így tudunk az adott veszélyekre időben reagálni. A felmérések szerint minden 5. embernek olyan látási problémája van, ami akadályozza a vezetésben.

Tervezzünk

Autóvezetés előtt utunkat tervezzük meg előre és induljunk el időben, így elkerülhetjük azt, hogy rohanva, idegesen üljünk autóba. Azon túl, hogy megvédjük magunkat, még a környezetre is gondolunk, hiszen, ha nem kiegyensúlyozottan vezetünk, hanem folyamatosan gyorsítunk lassítunk akkor akár 50%-al  is növeljük a fogyasztást és a CO2 kibocsátást.

📏 Tartsunk tisztes követési távolságot

A balesetek közel 30%-a nem biztonságos követési távolság miatt következik be. A biztonságos követési távolság legalább 2 mp, ebben az esetben tudunk időben reagálni az előttünk történő eseményekre. A két másodperc egy hozzávetőleges érték, mert a reakcióidő alatt megtett út, valamint a fékút hossza számos tényezőtől függ, pl. a sofőr képességeitől, az autó műszaki állapotától, az útviszonyoktól.

🌧 Alkalmazkodjunk az időjáráshoz

Fontos, hogy a gumiabroncs fajtája és minősége az útviszonyoknak és az időjárásnak megfelelő legyen. A nyári gumikat akkor cseréljük le, amikor a környezeti hőmérséklet tartósan 7°C alá csökken. A törlő lapátok állapotáról se feledkezzünk meg, sűrű csapadék esetén létfontosságú, hogy megfelelő törlést biztosítson.

Látni és látszódni

Nem csak az a fontos, hogy mi lássuk a környezetünket, de az is, hogy minket is észrevegyenek. Mindig ellenőrizzük a fényszórók, lámpák működését és tartsunk az autóban utasszámnak megfelelő mennyiségű láthatósági mellényt.

📱Tegyük félre a mobilt!

Ma már a világ össze információja elfér a farzsebünkben és bárkit el tudunk érni egy gombnyomással, de autóvezetés közben ne használjuk a mobilt. Tudtad, hogy a baleset kockázata a kimenő hívás indításakor 3x-ra, bejövő hívás fogadásakor 5x-re, míg a szöveges üzenet írása esetén 23x-ára növekszik?

💤 Pihenten üljünk autóba

Vezessünk kipihenten, tartsunk szüneteket. Ha tudjuk, hogy másnap korán ülünk autóba pihenjük ki magunkat előtte, ha pedig hosszú útra indulunk iktassunk be pihenőket, menetközben.

Tetszett a cikk? Lépjen velünk kapcsolatba.

Érdeklené más téma? Látogasson el viselkedésbiztonsággal kapcsolatos oldalunkra.