Burn-out azaz a kiégés

Promees

#társadalmi probléma #kiégés #burn-out #worklifebalance

Olyan híres könyvszerzők, mint Byung-Chul Han, Jenny Odell, Anne Helen Petersen foglalkoztak már a kiégés témakörével, Douglas Hall pedig már 1990-ben az Organizational Dynamics című munkájában utalt rá, hogy a work-life balance jelenség az elkövetkező évtizedben az egyik legfontosabb karriertényezővé fog válni. [Juhász Tímea, Családbarát munkahelyek, családbarát szervezetek Doktori értekezés]

Kiégni nem csak a munka világában lehet, hozhat tüneteket egy családi-, magánéleti krízis, a rengeteg teendő, mégis az emberek többsége a munkával párosítja össze a kiégés, krónikus stressz fogalmát. Kiégés során azt érezzük, hogy folyamatosan el vagyunk maradva mindennel, és semmi értelme annak, amit csinálunk. A krónikus stressz, mint jelenség az egyik napról a másikra átvergődve akár évekig is fennmaradó állapottá válhat.

Ekkor sokakban felmerül a kérdés, hogy velünk van a baj vagy a világgal. Hány százalékban vagyok felelős a kiégésért és hány százalékban a környezetem?

A magyar társadalom rákfenéje, hogy sokan nem ismerik fel önmagukon a kiégés jeleit, ezért sok esetben a személy munkatársai, családtagjai a kiégés, stressz elszenvedői. A magyar társadalom igénye az önfejlesztésre, önismeretre, az érzelmi intelligencia fejlesztésére pedig igen csekély és ezt az oktatási rendszerünk sem lendíti elő.

Leginkább az új generációk érzik a változás szükségességét, mivel a magyar munkamorál megmaradt a 20. századi szinten, miközben megváltoztak a gazdasági és munka-feltételek, a technológia adta lehetőségek.

Felmenőink értetlenül állnak a helyzet előtt, hogy évente, 2-3 évente munkahelyet váltunk, mert érezzük a változás szükségességét, még ha nem is tudjuk pontosan megfogalmazni a feszültség forrását.

Napjaink divatos kifejezése a work-life integration, azaz a munka-magánélet integrációja, kezdi felváltani a work-life balance, azaz munka-magánélet egyensúlya felfogást, amely sokak számára megoldást jelenthet a szürke hétköznapokban.

A work-life balance kifejezés már, több mint 30 éve a köztudatban él, azóta széles körben használják arra, hogy a munka mellett, hogyan tudjuk az életünket egyensúlyban élni, gyors kiégés elérése nélkül. A család és a munka mai napig is életünk egyik legalapvetőbb eleme, így ez alapján elmondható, hogy e két területhez kapcsolódó tevékenységek hatással vannak mindennapi életünk minőségére és alakulására.

A work-life integration megközelítés azonban az élet különböző területei közötti kemény határok helyett a szelíd egybekapcsolódásokat hangsúlyozza. A munka és a magánélet integrációjának gyakorlója dönthet úgy, hogy reggelizik a családdal, majd elviszi a gyerekeket az iskolában, 9-től délig pedig dolgozik, aztán ebédel és elmegy az edzőterembe, majd délután részt vesz egy meetingen, este pedig vacsorát készít a gyerekeknek, lefekteti őket és válaszol még néhány e-mailre pár órával lefekvés előtt.

A munka-élet integrációja sokak számára ideális lehetőség, leginkább azok számára, akik képesek saját munkanapjukat megfelelően alakítani, rugalmasak tudnak maradni a munka és a magánéleti teendők között. Sok esetben azonban nem tud megoldást hozni az integráció sem a kiégés megelőzésében. Néhányan annyira megszokjuk a krízisek folyamatos kezelésének adrenalinrohamát, hogy az izgalom függőséget vált ki bennünk. Ekkor úgy érezzük a család nem szab határidőket a feladatok elvégzésére, míg a munkában állandó határidők alakítják a mindennapokat. Így tehát könnyen belekerülhetnek a munka folyamatos hajhászásába a családot ezzel háttérbe helyezve.

Egyénként az önfejlesztés, önismeret segíthet kikerülni a mókuskerék fogságából, amely által felismerhetjük saját prioritásainkat, majd eszerint kezdhetjük el kialakítani életünk különböző aspektusait.

Munkáltatóként pszichoszociális kockázatértékelés felméréssel tekinthetjük át a munkavállalóink mentális megterhelésének tényezőit, szintjeit, megoldást találva ezzel a kiégés megelőzésére.

Pszichoszociális kockázatértékelés területén sok éves tapasztalattal rendelkezünk, igény esetén kérje segítségünket.

www.promees.hu