Egészséges munkahelyek kialakítására ösztönöz az Európai Uniós kampány – „Legyen könnyebb a teher” 2020-2022

Promees

Probléma felismerés

Hazánkban, illetve Európai Uniós viszonylatban is szinte minden munkavállalót érint a váz és izomrendszeri megbetegedések. Ezek a megbetegedések nagyban ronthatják az egyén életminőségét és munkaképességét. Az Európai munkakörülmény-felmérés szerint gyakran ezen típusú egészségügyi problémák vezetnek  munkaképtelenséghez, vagy korai nyugdíjazáshoz.

A váz- és izomrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos kockázati tényezők között találjuk a hosszú ideig végzett ülőmunkát (nem megfelelő testtartás), emberek vagy nehéz súlyok emelését, mozgatását, a szoros határidők betartását és a fárasztó vagy fájdalmat okozó testhelyzeteket.

A téma fontossága

A váz- és izomrendszeri megbetegedésben szenvedő munkatársainknál csökken a munkavégzés hatékonysága, és esetükben a betegen történő munkába járás aránya is magasabb, mint azok esetében, akiknek nincsenek mozgásszervi problémáik.

Ennek jelentős gazdasági hatása is van. A munkával összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedések közvetlen költségei között említhetjük az egészségügyi ellátáshoz felhasznált forrásokat, a gyógyszerek költségeit. Ezért elengedhetetlen, hogy a cégek tudatában legyenek ennek a problémának, és iránymutatást kapjanak a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, illetve kezeléséhez.

Szakemberek bevonása

Fontos a munkahelyi együttműködés a váz- és izomrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzése érdekében. A munkáltatók, a munkavédelmi szakemberek, foglalkozás egészségügyi orvosok és a munkavállalók közötti együttműködés elvezet a probléma közös értelmezéséhez, és tartós javulásokat eredményez. Szakemberek bevonásával a probléma megoldása nem csak elméleti síkon, hanem a gyakorlatban is megvalósul. Például helyes ergonómiai testtartások ismertetésével nagyban segíthetjük a munkavállalók mindennapjait.

Megelőzési és kezelési módszerek

A váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzhetők illetve kezelhetők.

Néhány példa:

  • A munkahelyi kockázatok helyes értékelése.  A hatékony kockázatértékelés megköveteli, hogy a munkáltatók gondoskodjanak munkavállalóik megfelelő tájékozottságáról és képzéséről. Ezekben a döntésekben is szükséges egy munkavédelmi szakember bevonása. A kockázatértékelést rendszeres időközönként felül kell vizsgálni, és aktualizálni kell.
  • Megelőző intézkedések összehangolása a kockázatok helyes kezelése érdekében: ezt minden munkahelyen kiemelten kell kezelni. Mivel a váz- és izomrendszeri megbetegedéseket több tényező okozhatja, a legjobb a kombinált megközelítés. Tehát, olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek kiterjednek a munkahelyre (megfelelő ergonómia), munkaszervezésre (óránkénti szünetek beiktatása, egyéb munkafolyamat végzésével), és a pszichoszociális tényezőkre is (túlzott munkaterhelés). Kiemelném megelőző intézkedésként például a helyes testtartásról szóló képzést, amely elengedhetetlen. Érdemes határidőket, valamint felelősöket meghatározni a javító intézkedésekhez.
  • Javasolt a munkavállalókat bevonni a váz- és izomrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatok és prevenciós megoldások meghatározásába. 

Az „Egészséges munkahelyek: Legyen könnyebb a teher!” kampány részeként gyakorlati eszközökből, útmutató anyagokból lehet válogatni. Cél a munkavállalói részvétel előmozdítása és a munkahelyek váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésében való támogatása.

Az akcióterv anyagai a következő linken érhetők el: https://healthy-workplaces.eu/hu/tools-and-publications

Az Egészséges munkahelyek kampányra való becsatlakozás részleteiről: https://healthy-workplaces.eu/hu/get-involved

Forrás: https://healthy-workplaces.eu/hu