Június 5. – környezetvédelmi világnap – Az ökoszisztéma megvédése befektetés a jövőbe.

Promees

Bár a környezetvédelem konkrét napja Június 5. számunkra az egész hónap ennek a fókusznak a jegyében zajlik partnereinknél, különböző megközelítésben, ide sorolhatóak az érzékenyítő programok, EHS napok, tematikus kampányok, egyedi szemléletformáló megoldások.

A COVID-19 megjelenése azt is megmutatta, hogy az ökoszisztéma rombolásának következményei milyen katasztrofálisak lehetnek. Az állatok természetes élőhelyének csökkentésével ideális feltételeket teremtettünk a kórokozók terjedésére.

Ebben az évben a Környezetvédelmi Világnap középpontjában az ökoszisztéma helyreállítása áll, amelynek témája: „Újragondolás, Újratervezés, Újraépítés.

Mi is az ökoszisztéma? – Az ökoszisztémát az élő szervezetek – növények, állatok, emberek – és a környezetük közötti kölcsönhatásként definiálják.  Az ökoszisztéma helyreállítása egy globális célkitűzés kell legyen.  Ez magába foglalja azt a sok apró akciót is, amelyet mindenki naponta megtehet: fák ültetése, városok zöldítése, kertjeink zöldítése vagy a folyók és azok partjai mentén a szemét takarítása.

Fontos üzenete ennek a 2021-es témának, hogy ne csak június 5.-én foglalkozzunk környezetvédelemmel, és fenntarthatósággal, hanem próbáljuk meg ezt a szemléletet az életünk részévé tenni. Igazán egyszerű módon is lehet tenni környezetünk jólétéért. Gondoljunk csak bele, ma már választhatunk a bevásárláshoz is vászontáskát, vagy papírzacskót. Sok városban megtalálhatók a csomagolásmentes boltok, ahol még ezekre sincs szükségünk, elegendő ha magunkkal visszük otthonról a tároló dobozokat, amelyekben könnyedén feltölthetjük a száraz élelmiszer készletünk. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezek jellemzően olyan tevékenységek, amelyek az emberek pozitív közérzetét is szolgálják.

Miért is fontos ez? – Három másodpercenként a Földön annyi erdőt vágnak ki, hogy egy focipálya lefedésére is elegendő lenne. Ha ez nem lenne elég elrettentő, az elmúlt évszázad során vizes élőhelyeink felét megsemmisítettük. Már ma is 1,6 Földre lenne szükség ahhoz, hogy a társadalmi szükségleteket maradéktalanul teljesítsük. Ha tovább folytatjuk ezt az életvitelt, a biodiverzitás csökkenése súlyos következményekkel jár az emberiségre.

Ne hagyjuk hogy így legyen, vegyük észre környezetünk és a természet üzenetét!

Forrás: https://www.un.org/en/observances/environment-day