Május, a mentális egészség hónapja – Munkahelyi stresszorok felismerése, néhány ösztönző gyakorlat a munkahelyi jólét megteremtéséhez

Promees

1949 májusa óta ezt a hónapot a mentális egészség tudatosságaként is számon tartjuk.

Idén is különösen fontos a mentális egészséggel való foglalkozás – mivel a világ a koronavírus járvánnyal küzd ez a fajta öngondoskodás háttérbe szorult.

A mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség

Az elkövetkezendő évtizedben népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőségű probléma lehet a munkahelyi stressz. A munkahelyeken tartósan jelenlévő stresszorok (Stresszorok = a szervezetre ható külső erők, körülmények, vagyis azok az ingerek, amelyek a stresszválaszt létrehozzák) következménye lehet a hiányzások számának növekedése, a munkavállaló motivációjának csökkenése és a teljesítményromlás.

Ha csak a munkaköri leírásokra gondolunk, mind tartalmaz olyan feladatokat, amelyek bizonyos emberek számára stressz forrásai lehetnek, káros hatást gyakorolva ezzel az egészségükre.

Ilyenek lehetnek,

− Mennyiségi vagy minőségi túl-vagy alulterhelés

A munkahelyi környezetben mind a minőségi, mind a mennyiségi alul- vagy túlterhelés egyaránt feszültséget eredményezhet. Utóbbi esetén a munkavállaló számára az elvégezendő feladat túlságosan bonyolult, nincs összhangban a rábízott munka feltételeivel. Ez a képzettség hiányából is fakadhat. Továbbá önértékelési zavarhoz is vezet, ha a dolgozótól kiemelkedő teljesítményt várnak el, azonban ezt nem tudja teljesíteni.

− Munkafeltételek

A hatékony, gyors, biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen feltétel a megfelelően kiépített munkavégzési háttér (pl. eszközök). Jelentős stressz forrás, ha a munkafeltételek a dolgozó számára nem biztosítottak. Ez jelenthet akár egy laptophoz csatlakozó külső monitort is. A lehetőségekhez mérten az is fontos lenne, ha a munkavállaló véleményt nyilváníthatna abban, hogy milyen eszközökkel, milyen ütemezéssel végezze a munkáját, ezáltal a munkavállaló is jobban magáénak érzi a feladat elvégzését.  Rögtön ehhez a ponthoz köthető a home office-hoz kiadott munkaeszközök. Fontos monitorozni hogy kollégáink számára megfelelőek-e az eszközök az otthoni munkavégzéshez.

− Változások a munkában

Stresszt jelenthet az is, ha a mindennapos munkavégzés tekintetében gyakoriak a változások a kiadott munkafeladat, értékelés, feltételek, eszközök tekintetében, ami a munkavállaló saját szakértelmében, képességében okozhat bizonytalanságot. Úgy ahogyan a monoton munkatevékenységnek, a változatos munka feladatoknak is van stresszora.

− Lépést tartani a gyors technológiai változással

Napjainkat a technológia folyamatos fejlődése kíséri, aminek hatására modernebb technikai eszközök kerülnek bevezetésre. Az új eszközök állandó tanulást és alkalmazkodást kívánnak, ami újabb feszültségforrást eredményezhet azoknál az embereknél akik erre kevésbé nyitottak.

A mindennapos feladatok elvégzése során a fent jelzett stresszorok mellett számos egyéb tényezőt is említhetnénk, mint például határidők, a fizikai igénybevételből eredő fáradtság, a hibázás.

Figyelembe véve a stresszorokat amelyekkel nap mint nap találkozunk, különösen fontos, hogy a munkáltatók ebben a hónapban segítsék munkatársaikat mentális egészségük gondozásában. A következő lépések segíthetnek a kezdésben:

  1. Ismerd fel a kiégés jeleit

A kiégés a tehetetlenség érzésében, a kudarc vagy az önbizalomhiány érzésében és a munkahelyi fokozott elégedetlenségben is megmutatkozhat. A legrosszabb esetben a kiégés fizikai tünetekben nyilvánulhat meg.

A kiégést tapasztaló kollégák kevésbé hatékonyak a munkahelyükön, ami rosszabb minőségű munkát eredményez. A kiégés felismerése segíthet abban, hogy hamarabb lépjen és mérsékelje negatív hatásait.

  • Bátorítsd kollégáidat az öngondoskodás gyakorlására

Az öngondoskodás gyakorlását könnyebb mondani, mint megtenni. Javasolt megtervezni, hogy nézhet ki az öngondoskodás a szervezeten belül. Modellezd a munka és a magánélet megfelelő határait (ez azt jelentheti, hogy éjszaka tízkor már nem kell válaszolni az e-mailekre). Rendszeresen konzultálj munkatársaiddal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy napjainkban időt szánnak az öngondoskodás gyakorlására.

  • A munkavállalók elismerése munkájukért és eredményeikért

A mindennapi stressz közben könnyen el lehet felejteni, a kollégák munkahelyi eredményeinek elismerését. Törekedjünk a munkatársak erőfeszítéseinek értékelését , különösen, ha a koronavírus-járvány idején meg kellett változtatniuk szokásos munkarendjüket, hogy megfeleljenek szervezet igényeinek. Ha időt szánunk az elismerés kimutatására, elősegíthetjük a gondoskodás érzését, ami csökkentheti a kiégés kockázatát.