Munkahelyi tippek a járvány leküzdéséhez – munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt

Promees

A COVID-19 járvány a munkaadóra és a munkavállalókra egyaránt nyomást gyakorol.
A megelőző intézkedések elősegítik a munkába való visszatérést, és hozzájárulnak a járvány terjedésének lassításához. Erre a visszatérésre az Európai Unió munkabiztonsági és egészségvédelmi ismertetőt készített, amely nagy segítség lehet bármely ágazatban tevékenykedő munkáltató részére.

Lássuk, milyen pontokból is áll össze ez az útmutató:

  1. Munkahelyi kockázatértékelés frissítése, valamint járványhelyzetre vonatkozó megfelelő intézkedések megalkotása – A kockázatértékelésen belül a home office szabályozással is foglalkozni kell, továbbá a COVID-19 expozíciójának minimalizálásával. 
  2. Munkavállalók bevonása – A munkavállalók aktív bevonása a munkavédelem gyakorlati intézkedéseibe elengedhetetlen a munkahelyeken. Ez vonatkozik a COVID-19 kapcsán hozott új szabályokra is.
  3. Kísérd fokozott figyelemmel azon kollégákat, akik már átestek a betegségen – A súlyosan megbetegedett személyek a munkába való visszatérés után is különös figyelmet igényelhetnek.  Ne feledkezzünk meg a betegség okozta szövődményekről!
  4. Előre tervezés – Javasolt egy krízis-készenléti terv kidolgozása. Még a kisvállalkozások is készíthetnek egy ellenőrzőlistát, amelyet a járványhelyzethez hasonló események során alkalmazhatnak.
  5. Naprakész információk ismerete – Rengeteg információt találunk a vírussal kapcsolatban, viszont sokszor nehéz megkülönböztetni a megbízható és a félrevezető információkat. Mindig ellenőrizze, hogy az információ eredeti forrása valóban hiteles.

Az útmutató azon felül, hogy pontokba szedi a munkahelyekre való visszatérést segítő intézkedéseket, néhány szakmai ágazatra is tartalmaz ajánlásokat. Ezek a COVID-19 járványhoz kapcsolódó szektor specifikus leírások több nyelven is elérhetőek az oldalon.

Forrás: https://oshwiki.eu/wiki/COVID-19:_Back_to_the_workplace_-_Adapting_workplaces_and_protecting_workers