Október a látás hónapja-Szemünk védelme – munkakörök ahol különösen fontos a szemvédelem

Promees

Október a látás hónapja, amire országos kampány épül már évek óta. A csatlakozó optikák ilyenkor díjmentesen biztosítják a látásvizsgálatot a pácienseknek.

A látásvizsgálat mindenkinek ajánlott, vannak olyan munkakörök ahol még nagyobb a látásromlás kockázata. Az ő esetükben rendkívül fontos lenne az évenkénti szemvizsgálat.

Irodai munkavállalók

Az egyik leginkább érintett munkakör a témában a képernyő előtt végzett munka.

A monitorok előtt töltött idő jelentősen megterheli a látószervünket, ezért érdemes óránként tíz percre felállni a monitor elől, hogy szemünk és testünk pihenhessen. A gyakorlati tapasztalat alapján kevesen tartják be ezt a szabályt és úgynevezett védőszemüveget még kevesebben viselnek a képernyő előtti munkavégzéshez. Ugyanakkor ezen intézkedésekkel tudjuk legjobban védeni szemünket a képernyő előtt végzett munkától.

Sofőrök, gépjármű vezetők

Autóvezetéshez szemünk éles látása elengedhetetlen, hiszen ha valaki nem lát jól akkor saját és mások testi épségét is kockáztatja. A gyors reakcióidő is elmarad látáscsökkenés esetén. Mindezek mellett a biztonságos munkavégzés sem valósul meg homályos látás esetén.

Összeszerelő munkát végző dolgozók

A gyártósorok aprólékos munkájához is elengedhetetlen a jól látás, valamint gépek beállításánál is fontos, hogy látásunk éles legyen és támaszkodhassunk a szemünkön keresztül látottakra. Ugyanez az állítás igaz a veszélyes gépekre is, ezért ilyen típusú munkakörök esetében nagyon fontos a rendszeres látásellenőrzés. Sokszor az évek során megszokott dioptria is romolhat, ami egy valótlan biztonság érzetet ad a munkavállalónak.

A látásromlás kortól függetlenül mindenkit érinthet, így a munkahelyi 2 évente esedékes szemvizsgálat mellett érdemes legalább évente egyszer megjelenni egy szakorvosnál, hogy tisztább képet kapjunk szemünk állapotáról!

Október a látás hónapja, így egy térképes kereső is a segítségünkre van a hozzánk legközelebb álló optika felkereséséhez: