Változtak egyes tűzvédelmi jogszabályok

2023. utolsó napjai igazi jogszabály változás dömpinget hoztak a munkavédelem, környezetvédelem és tűzvédelem terén is. Hozzávetőleg 70 jogszabály módosult kisebb-nagyobb mértékben, de új jogszabály és Tűzvédelmi Műszaki Irányelv kiadására is sor került. A változtatások zöme 2024. január 1-től hatályos.

Nyugdíjba vonult a korábbi jogszabály

Korábbi kormányzati jelzések és jogszabály módosítások alapján várható volt, hogy változni fog a 30/1996. (XII.6) BM. rendelet, ami a Tűzvédelmi Szabályzat készítéséről szólt. Ezt a rendeletet január 1-től hatályon kívül helyezte az új, 101/2023. (XII. 29.) BM rendelet.

A teljesség igénye nélkül: az új rendelet a korábban is érvényben lévő előírásokat nagyrészt megtartotta, könnyítést enged meg a tűzvédelmi oktatásokkal kapcsolatban és bevezeti az Általános Tűzvédelmi Szabályzat intézményét.

Az Általános Tűzvédelmi Szabályzatot azok a gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek, vagy jogi személyek alkalmazhatják, amelyek nem esnek az e rendelet szerint Tűzvédelmi Szabályzat készítésére kötelezettek körébe. Ezzel az intézkedéssel egyszerre könnyítettek és szigorítottak is. Sok  cégnek elegendő lesz ezután az Általános Tűzvédelmi Szabályzatot alkalmaznia, de sok gazdasági szereplőnek – pl. munkavállalót nem foglalkoztató egyéni vállalkozóknak – egy eddig nem létező, új előírást kell a tevékenységi körükbe felvenni.

Fókusz az akkumulátor gyártáson és az e-mobilitáson

Jelenleg megkerülhetetlen tényező az akkumulátor gyártás Magyarországon, ezért a hazai szabályozási rendszernek is lépést kell tartania ennek az iparágnak a fejlődésével. Az akkumulátoripar és az elektromos autózás térnyerésével kapcsolatos létesítési kérdésekre, kihívásokra ad választ két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI):

– Li-ion akkumulátorok gyártása, tárolása akkumulátorgyárak területén

– Elektromos személyautók töltése és tárolása gépjárműtárolókban

Ezek a műszaki irányelvek korábban máshol nem meghatározott, tűzbiztonságot növelő szabályozásokat tartalmaznak és 2024. február 1-től hatályosak. Természetesen a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek alkalmazása továbbra is önkéntes, ám ezektől való eltérés esetén igazolni kell a TvMI-ben meghatározott biztonsági színvonallal való egyenértékűséget.

A fentieken kívül a korábban kiadott 14 TvMI-ből 8 szintén kisebb-nagyobb módosításokon, pontosításokon esett át.

További részletekre kíváncsi? Ha nem biztos benne, hogy vállalkozása érintett-e a fenti változásokkal kapcsolatban, keresse a Pro-MEES csapatát! Szakértőink állnak rendelkezésére.