Nyári vízfogyasztási szokásaink, és annak jövője

Promees

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy egyre melegebb nyárral nézünk szembe. Az emberi szervezet viszonylag gyorsan alkalmazkodik a változó klímához, ám így sem szabad megfeledkezni az állandó folyadékpótlásról. Kifejezetten fontos ez a fizikai munkát végzők esetében, de ugyanez mondható el a szellemi munkaerő részére is. A témához szorosan kapcsolódik egy másik aktuális vizes probléma: az utóbbi hetekben kritikus helyzet alakult ki a kánikula miatt a fővárosban és a környező településeken. Nem folyt víz a csapból.

Az ivóvíz, illetve a csapvíz hiányát az okozta, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) víztározóinak tartalma a hőség és szárazság miatt rendkívül lecsökkentek. Emiatt több nagyobb településen is arról panaszkodtak az ott élők, hogy nemhogy locsolni nem tudnak, de egy pohár vizet nem tudnak engedni a csapból. Zuhanyzásról már nem is beszélve. A helyi polgármester nyilatkozott az ügyről a hvg.hu-nak, ahol ismertette, hogy a meleg miatt megemelkedett a lakossági vízfelhasználás. A vízhálózat ez miatt extrém terhelés alá került, ami egy szokatlanul alacsony víznyomást eredményezett. Így történhetett meg az, hogy 2021-ben néhány településen vízhiány alakult ki.

Mi a megoldás? – Hiszen az emberek régen is sok helyen vezetékes vízzel öntöztek, a vízfelhasználási szokásaink nem változtak túlzottan. Valahol a nyári hőmérséklet emelkedésben kell keresni a hibát. Hiszen eddig a nyár nem volt ilyen meleg, ezért nem is kellett korábban ennyire gyakran locsolni. Ehhez társul még a csapadékhiány, ami miatt ma már sűrűbben öntözünk, ez pedig az ivóvíz készletünket csappantja meg. Ha azonban megnézzük a 2021-es év eddigi csapadék adatait érdekes módon a mennyiségben nem látunk túl sok változást az előző évekhez képest. Tehát nem a mennyiséggel van a gond, hanem annak időbeli eloszlásával. A nyári száraz időszakok hossza kitolódott, magyarul sokáig kell várnunk 1-1 kiadós záporra.

Megoldás az volna, ha mérsékelnénk a klímaváltozást, ami egy hosszú folyamat, és több tényezőből áll. További eredményhez vezetne, ha a csapadékvíz tárolását meg tudnánk oldani. Nagy városokban például probléma, hogy a rengeteg beton felület egy kiadós zápor után szinte semmit nem enged át a talajba, így csak kis része tud hasznosulni az esőnek. Ha ezt megoldanánk, akkor a közművek leterhelése nélkül is lehetséges volna 1-1 közpark vízellátásnak kielégítése.

A globális felmelegedés már biztosan nem fog elkerülni minket, a kérdés az mennyire tudjuk lassítani a helyesbítő intézkedésekkel.

Néha bele sem gondolunk mennyire értékes is a víz, amiből az ember számára minimum 4-5 liter /nap lenne szükséges a nyári kánikulákban!