Promees

Munkahelyi ergonómia

Az ergonómia a munkaeszközöknek, berendezéseknek és munkakörnyezetnek a munkavállaló egyéni adottságaihoz mért optimális kialakítását jelenti, célja pedig a munkavégzés hatékonyságának a növelése. A köztudattal ellentétben NEM korlátozódik a kézi anyagmozgatásra és az irodai munkahelyek kialakítására, lényegében minden olyan munkahelyet érint, ahol emberek dolgoznak (pl. a kamionsofőrtől a betegápolóig).

Munkahelyi ergonómia

Munkahelyi ergonómia ábrája

A legfontosabb alaptézis az ergonómiában abból indul ki, hogy az ember akkor végzi hatékonyan a munkáját, ha fizikailag optimálisan érzi magát, a saját határain belül tud dolgozni és fejlődni.
Éppen ezért más az ergonómia, mint az általános munkavédelem. Az ergonómiai felmérések során nem kizárólag a baleseti veszélyforrások megismerése a cél, hanem ezen túlmenően az esetleges hatékonyság-csökkenések, emberi korlátokból adódó lehetséges termelés-kiesések valamint az előforduló gyakori és hosszú betegállományok okainak a feltérképezése.

Sok európai kampányon és egyéb pályázaton való részvétel után abban is biztosak vagyunk, hogy nem kizárólag csak a költséges beruházások jelenthetnek javulást az ergonómiában, néha elég csak a meglévő eszközök, berendezések átrendezése vagy apró átalakítása a hatékonyabb munkavégzéshez. Az ergonómia tipikusan az a terület, ahol a LEAN eszközök és a munkavédelem összekapcsolhatók.

Miben segít önnek az ergonómiai szaktanácsadó?

  • elvégezzük munkahelyeinek ergonómiai kockázatértékelését
  • egy adott munkahelyen részletes ergonómiai felmérést készítünk, mozdulatról mozdulatra kielemezve a folyamatot
  • munkahelyi tervezési vagy átalakítási projektekben adunk tanácsot az optimális kivitelezésre
  • gépek, berendezések, eszközök kiválasztásához nyújtunk segítséget
  • képzést tartunk a munkahelyek kialakításáról és használatáról munkahelyi tervezőknek vagy akár a munkavállalóknak

Keressen bennünket, ha

  • szeretne egy mindenre kiterjedő ergonómiai felmérést a telephelyén található munkahelyekről,
  • munkahelyi átalakítást, munkavégzést segítő beruházást tervez, de nem szeretné, ha a megvásárolt eszközök később használaton kívül porosodnának,
  • egy adott munkahelyen túl gyakorinak véli a betegszabadságolást, kevésbé motiváltnak a munkavállalókat,
  • hatékonyság-javító (LEAN) eszközök bevezetésében gondolkodik, de közben nem szeretné fokozni a munkavállalók fizikai terhelését.

Munkahelyi ergonómia szakértők

Kollégáinkat hazai és nemzetközi ergonómiai tréningeken vértezték fel azzal az elméleti és gyakorlati tudással, mely alkalmassá teszi őket komplex ergonómiai feladatok megoldására.

Saját kockázatértékelési módszereket dolgoztunk ki, amelyekkel részletesen fel tudjuk mérni akár a képernyős, kézi anyagmozgatással járó vagy éppen ismétlődő mozdulatokkal történő munkavégzést. Előzetes egyeztetés után a felmérés módszere tovább finomítható a munkahelyeken jellemző kockázatoknak megfelelően.

Több éve folyamatosan támogatjuk a munkahelyek ergonómiai átalakítását. Azon túl, hogy ezek javítottak a munkafeltételeken, pályázatokon is részt vettünk és díjat is nyertünk már ilyen beruházásokkal.

Fontos!!!

Az ergonómiai felméréseken túl, az intézkedési javaslatok összeállításában már nem tudunk önállóan dolgozni, itt nélkülözhetetlen az érintett terület vezetőjének, mérnökének és munkavállalójának a bevonása.
Az utóbbi évek munkahelyi kockázati trendjei szerint a stressz új tényezőként jelent meg a munkahelyi hatékonysági felmérésekben, így az ergonómiában is. Adott esetben érdemesnek tartjuk az ergonómiai értékelés kiegészítését a munkahelyi pszichoszociális kockázatok felmérésével.