Promees

ESG szolgáltatások

A 2024.január 01-től Magyarországon hatályos ESG törvény támogatja az európai zöld megállapodás megvalósítását, és biztosítja, hogy a jogi szabályozás összhangban legyen az Európai Unióban hatályban lévő fenntarthatósági keretrendszerekkel, szabványokkal és szabályozásokkal, figyelembe véve a nemzetközi számviteli elveket is.

Kik az érintettek?

Az ESG törvény hatálya kiterjed Magyarország területén székhellyel rendelkező vállalkozásokra, ideértve a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalkozásokat és a kis- és középvállalkozásokat is, amelyek a törvényben felsorolt kritériumoknak megfelelnek.
A kritériumok között szerepelnek az olyan üzleti mutatók, mint a mérlegfőösszeg, az éves árbevétel, vagy a foglalkoztatottak száma, de a tevékenység jellege (például stratégiai befolyás), valamint az ESG adatszolgáltatásra vagy más fenntarthatósági szempontokra való önkéntes vagy jogszabály által előírt vállalások is a szempontok között szerepel.

Milyen kötelezettségük van az érintett vállalkozásoknak?

Az ESG törvény alapján a vállalkozásoknak számos kötelezettségük van, melyek betartását a törvény pénzbírsággal is büntetheti.
Ezek a kötelezettségek:

 • Társadalmi és környezeti hatások kezelése és minimalizálása: A vállalkozásoknak kötelességük vizsgálni és kezelni működésük társadalmi és környezeti hatásait, valamint minimalizálni vagy megszüntetni a társadalmi felelősségvállalási, vagy környezeti kockázatokat.
 • Évente ESG beszámoló készítése és közzététele: A vállalkozásoknak évente ESG beszámolót kell készíteniük és közzé tenniük, mely tartalmazza a fenntarthatósági célú átvilágítási folyamat leírását, az azonosított társadalmi és környezeti kockázatokat, a megtett intézkedéseket és a vállalkozás céljait.
 • Kockázatkezelési rendszer létrehozása és kockázatelemzések elvégzése: A vállalkozásoknak kötelezettségük van kockázatkezelési rendszert létrehozni és rendszeresen kockázatelemzéseket végezniük.
 • Ellátási lánc és szállítók vizsgálata: A vállalkozásoknak nemcsak saját tevékenységüket kell vizsgálniuk, hanem a teljes ellátási láncot is, beleértve a közvetlen szállítók és leányvállalatok tevékenységét is.
 • A kötelezettségek biztosítják, hogy a vállalkozások felelősen és fenntartható módon működjenek, és hogy azok, akiket tevékenységük érint, megfelelő tájékoztatást és védelmet kapjanak.

VEGYE IGÉNYBE ESG SZOLGÁLTATÁSAINKAT!

Vállalkozását készen állunk támogatni az ESG kihívások kezelésében és a fenntartható jövő felé való haladásban. Forduljon hozzánk, és ismerje meg, hogy hogyan tudjuk segíteni Önt az ESG-szel kapcsolatos követelmények teljesítésében!

 • Fenntarthatósági kockázatelemzés
 • Fenntarthatósági audit
 • Irányítási rendszer kiépítés
 • ESG tanácsadás
 • Klímareziliencia vizsgálat
 • Karbonlábnyom elemzés

Eseménynaptár

május 2024
hKscpsv
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« ápr   jún »